Beaglar som älskar frukt

Bägge mina hundar är mycket förtjusta i frukt. Beträffande frukt som jag äter, så gillar de absolut allt, men med sådant de finner utomhus är de betydligt mer restriktiva. Framför allt när det gäller storleken på det upphittade objektet. En alltför stor sak är besvärlig att bära med sig i munnen och det inträffar relativt sällan att fyndet förtärs direkt.

På morgonpromenaden idag hittade Tumle en äppelskrott. Det var en skrott av modellen större, med det mesta av fruktköttet kvar, så han stod länge och velade framför den, innan han bestämde sig för att trots allt plocka upp den.
Den gick nätt och jämnt in i gapet och jag såg på hela hans kroppsspråk hur obekväm han var med den.
Mycket riktigt, vid nästa benlyft släppte Tumle skrotten på marken och låtsades se åt ett annat håll medan Mille snodde den åt sig.
Tumle är ytterst väl medveten om att Mille inte kan äta utan att drälla bitar omkring sig, så på detta sätt var han viss om att få sin beskärda del, trots att Mille fick göra allt jobbet med att bära den saftiga godbiten.

Och mycket riktigt, så blev det också!
Det är sådant som kallas beräkning och den bygger på erfarenhet – vilken man har hunnit skaffa sig vid uppnådda 11 års ålder.

Mille med ett helt annat äpple, ett som han faktiskt lyckades undvika att dela med sig av till sin bror.

10 kommentarer

 1. Terese inte inloggad said,

  20 april, 2009 den 10:08

  Sicken luring ;)Ja inte är de dumma inte!

  • Barbro said,

   20 april, 2009 den 11:48

   Nej, verkligen inte. Och ju äldre de blir, desto listigare. Tumle är inget undantag. ;o)

 2. Mingla said,

  21 april, 2009 den 07:16

  Ja men jag älskar tanke gångarna hos gamla, kloka hundar och det är näst intill lika charmerande att se de ungas ogenomtänkta handlingar..Man får inte vara dum för då blir man utan..=))Och energin att dela den slappa han också..Hoppas att ni får en bra dag nu hela flocken..

  • Barbro said,

   21 april, 2009 den 13:16

   Det är att studera deras samspel som är det mest fascinerande med att ha hundar. :o)Tumle är lite lat av sig (eller så kan han inte gapa så stort) för han vill gärna ha hjälp med delandet. Kan han inte dra fördel av Mille så brukar han stirra uppfordrande på mig: ”Ja men GÖR något då!”Det är lite för kallt idag, så det blir nog mest vila inomhus.

 3. Barbro Z said,

  21 april, 2009 den 09:58

  Smart! Varifrån har Cesar Millan (som i övrigt verkar vara oerhört insatt i hundars reaktioner och beteende) fått det att hundar inte tänker – bara reagerar? Klart Tumle visste vad han gjorde!

  • Barbro said,

   21 april, 2009 den 13:20

   Säger han det?!Jag har inte tittat på honom själv, men min mor brukar göra och hon har gett mig den uppfattningen att han är en mycket klok man.Fast om han påstår att djur inte tänker, så börjar jag faktiskt betvivla det.Det är klart att djuren tänker, fastän de tänker inte som VI.Det var troligen det han menade, fast det bortföll i översättningen… eller nåt.

 4. Marilyn M said,

  21 april, 2009 den 13:24

  Smart Tumle…mycket smart!!! :))))sicken goding.Min lilla Vera som dog för 2 år sedan ÄLSKADE äpplen och tomater. Kunde länsa en hel fruktskål om den stod obevakad. *L* vilket hände ibland….:)

  • Barbro said,

   21 april, 2009 den 18:00

   Åh ja, sånt har hänt här också. Min mor råkade ut för det flera gånger förra hösten, för Mille lärde sig blixtsnabbt att springa direkt in i stora rummet och kolla om där fanns frukt. Till sist fick hon plocka bort korgen, men minnet av den finns fortfarande kvar, så han springer fortfarande in dit… bara för säkerhets skull. :o)

 5. Kurran said,

  22 april, 2009 den 22:12

  Djur tänker absolut. 🙂

  • Barbro said,

   22 april, 2009 den 23:39

   Såklart att de gör!Sen är det en annan sak att de inte tänker precis som vi… men det är just det som gör det så spännande med djur. ;o)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s